О Православној фондацији

Српски народ је кроз сву своју историју препуну изазова, пред сваким новим искушењем учвршћивао себе у вери, окупљајући се око своје свете и саборне Српске Православне Цркве и њених духовних пастира. Изазови и искушења пред нашим страдалним народом на свим светим српским земљама су и данас непрекидни, као и последично томе жртва коју свестосавски народ непрестано даје.Српски народ на Косову и Метохији и у земљама у окружењу, у Црној Гори, федерацији БиХ, Хрватској, Албанији, Северној Македонији, Словенији, Румунији, Мађарској, али и у Западној Европи, Америци и Аустралији и свуда широм света се бори против мајоризације као и за своја основна права, за право гласа, за образовање, језик, писмо, културу, традицију, за боље организовање, за јачу везу са матицом, за своју саборну Српску Православну Цркву, окупљајући се увек око ње.Притисци на страдални и напаћени народ на КиМ као и на српски народ ван матице су, као и много пута до сада у историји, довели до тога да се Срби саборно и у вери организују и уједињују (са мањом или са већом подршком и помоћи власти у Србији), путем различитих организација, удружења и покрета, ослањајући се увек на Невјесту Христову - Српску Православну Цркву, с пуно очекивања брижни и загледани у мајку и матицу Србију.

Представљајући јединство духа и тела, српски народ и српска Црква су одувек у нераскидивој мећусобној вези, с једне стране подносећи заједно и саборно све патње и страдања, а с друге стране радујући се свакој Божијој промисли и успесима народа и појединаца, идући заједно у сусрет свим изазовима. И поред свих искушења, насртаја, раздвајања, притисака, то јединство никад у потпуности није било нарушено, већ је свако ново искушење на крају само учвршћивало ту, од Бога дату везу. Како је било некад тако је и данас. Услед најновијих великих искушења пред којима су се нашли и српски народ и Српска Православна Црква у Црној Гори, идеја о оснивању Православне фондације управо је и потекла од Цркве, тј. од Њ.В.П. Митрополита Црногорско-приморског г-дина Амфилохија и од организованог народа, тј. "Савеза Срба из Црне Горе."

Имајући у виду да је српски народ ма где био "једна душа и једно тело” данас му је помоћ потребна како на Косову и Метохији, тако и у Црној Гори, Републици Српској, Српским крајинама, као и у расејању и у самој матици Србији. Вишевековна, стална потреба да се православни народи саберу и удруже, данас је горуће питање и насушна потреба, јер на удару није само српски народ, већ и Православље у целини. Управо због оваквих циљева овом важном пројекту је дат велик и обавезујући назив: Православна фондација, како би сваки православни хришћанин, ма где био, могао наћи своје место у Фондацији и остварити своју духовну и световну везу са истом.